V průhonickém parku vznikla nová galerie



V průhonickém parku vznikla nová galerie. Příkládáme fotky, pozvánku a tiskovou zprávu Parku. Nenechejte si ji ujít!







 V průhonickém zámku vznikla nová galerie 


Botanický ústav Akademie věd ČR, v. v. i., otevírá v průhonickém zámku Galerii NATURA.

Galerie NATURA zahájila svou činnost výstavou známého klatovského sochaře Václava Fialy a jeho hostů, jejichž díla se snaží komunikovat s Fialovým uměleckým názorem.
Hosté Václava Fialy jsou malíř zamlžených hor Igor Hlavinka, fotograf prostoru a času Libor Teplý a pozoruhodný bavorský sochař Toni Scheubeck.

Galerie se jmenuje NATURA odrážejíc tak mimořádný přírodní rámec jejího okolí. Zároveň také vyjadřuje snahu kurátorů vystavovat umění osobité, nepodbízející se běžným trendům ani populizmu, ba naopak – vyznačuje se silným "naturelem".

Průhonický park a zámek spravuje Botanický ústav Akademie věd ČR, v. v. i., který se zabývá vědeckým výzkumem vegetace na úrovni organizmů, populací, společenstev i celých ekosystémů.

Do Průhonického parku, zapsaného na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, ročně zavítá statisíce návštěvníků, kteří přicházejí především obdivovat rozsáhlé sbírky rostlin a unikátní zahradnickou architekturu parku.

Současné vedení ústavu se rozhodlo obohatit dosavadní rozpětí návštěvnické nabídky o výtvarné umění. V galerii, která je umístěna v několika prostorách zámku, se budou konat výstavy současného umění, z nichž některé mohou přesahovat i do prostoru parku.

Kurátoři výstavního programu:
Ak. soch. Jindra Viková a Prof. Ing. Pavel Baňka

Vernisáž výstavy se uskutečnila 1. 4. 2014.

Výstava bude pro veřejnost přístupná od 2. 4. a potrvá do 8. 6. 2014.
Galerie bude pro veřejnost otevřena v otevírací době parku (www.pruhonickypark.cz).
Hlavní vchod galerie se nachází na Malém nádvoří, vedle Botanické kavárny Taroucafé.
Vstup do galerie v ceně vstupného do parku.

Mgr. Kateřina Poláková

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prostor pro Váš názor / reakci.